Tibor tijmen

Mijn vijf leraren van 2022

De winter is in aantocht. Dat kan je zien aan de natuur, want alles komt tot stilstand. Wij als mens zijn geneigd door te gaan, maar het is belangrijk om je niet te verzetten tegen de seizoenen. Doe het in deze periode dan ook wat rustiger aan. 

Voor mij een goed moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een jaar waarin ik veel lessen heb mogen leren. Voor die lessen ben ik mijn leraren enorm dankbaar. Zij geloofden in me, ze lieten me nooit vallen en ze gaven mij de kracht om door te gaan tijdens momenten van tegenslag. Hierbij een overzicht van mijn vijf leraren van 2022:

 

1. De stilte

Belangrijke van dit jaar heb ik gehaald tijdens momenten van complete stilte, zonder technologie en volledige afzondering van de buitenwereld. Tijdens de stilte krijg je ruimte om je gedachten te ordenen, maar belangrijker: om je gevoel toe te laten. Zo heb ik onder andere mijn liefdesverdriet makkelijker verwerkt en kwam ik tot de conclusie dat ik jarenlang op zoek was naar erkenning van anderen. Doordat je tijd met jezelf en je gedachten spendeert, komen dit soort constateringen makkelijker naar de oppervlakte. 

Het afgelopen jaar heb ik vier stilteretraites gevolgd en ik kom iedere keer weer een stapje verder. In momenten van drukte is vertragen in de stilte een geweldige leraar gebleken. Dit soort retraites is een essentieel onderdeel van mijn leven geworden. Ga ik het daarmee rustiger aan doen? Zeker niet!

 

2. Bjorn Claassens / Holistic Finance

Eigenlijk ben ik met Bjorn eind vorig jaar begonnen, maar die hoort zeker thuis in dit rijtje, omdat ik zijn gidsing heb meegenomen naar dit jaar. Ik had namelijk een slechte relatie met geld. Ik had schulden en zag geld als een noodzakelijk kwaad. Daarom was ik nooit in staat om in overvloed te leven. En ik kan je vertellen, als je schulden hebt, dan wordt je enorm belemmerd in je persoonlijke groei. Ik leefde onder constante stress en durfde er niets over te vertellen. Ik schaamde me rot. 

Uiteindelijk werd de stress zo groot, dat ik op zoek gegaan ben naar iemand die me kon helpen. Daarom zocht ik via Google naar ‘Budgetcoach’ die me kon helpen met mijn geldproblemen. En zo hing ik al snel aan de telefoon met Bjorn Claassens van Holistic Finance. Kort daarna ben ik gestart met zijn 1-op-1 mentorship: een zes maanden traject waarbij we tweewekelijks inzoomen op mijn levenssituatie. Vreemd genoeg: we hebben het amper over geld gehad. Tijdens het mentorship zijn we op zoek gegaan naar de wortels van mijn relatie met geld. Middels twee hypnosesessies en een familieopstelling is er steeds meer duidelijkheid ontstaan over de oorzaak. Resultaat: Ik ben vrij van schulden en ik weet voor het eerst in mijn leven wat sparen is. 

Heb je schulden, of kan je met moeite geld uitgeven? Dan raad ik je Bjorn van harte aan. Hij is goed in het blootleggen van de pijn, hij luistert goed naar je en het is ook gewoon plezier maken met hem. Ik heb een geweldige tijd met hem gehad!

 

3. De kou

Zwemmen in het koude water doe ik al enkele jaren, maar het afgelopen jaar heb ik dit weten te volharden. Tijdens de winter zat ik bijna iedere dag in het meer om die koudeprikkel te ervaren.

Voor de mensen die dit vaker doen is dit vast herkenbaar. 

Een zonnige zondagochtend. Je stapt op de fiets of in de auto naar het meer. Je voelt al een lichte vrees voor wat komen gaat. Daar aangekomen tref je een dun laagje ijs op het water. Je moet je kleding uittrekken, maar je voelt weerstand: ‘brrrr die koude buitenlucht!’ En daarna ook nog een het koude water in.

Oké, toch maar uit die kleding. Direct loop je door richting het water. Je hartslag begint al te stijgen. De stress in je lichaam neemt al toe vóór je het water in gaat. 

En dan stap je het water in. Eerst je voeten, dan je benen en je bovenlichaam. En dan voel je de ACUTE stress! En bij deze stress hoort de stem van jouw Inner Bitch: ‘Help’, ‘Ik wil eruit’, ‘Het is veel te koud!’, ‘Dit is niet goed voor je!’, ‘Dit kan niet gezond zijn’. 

Maar na 30 seconden zal je merken dat er ineens ruimte ontstaat voor overgave. En dan is het ineens heel makkelijk vol te houden. Na 2-4 minuten in de kou aanwezig te zijn heb je de fysieke voordelen van koudetraining te pakken. 

Daarna stap je het water uit en kom je erachter dat je het helemaal niet koud hebt. Dat komt omdat je bloed nog koud is. Naarmate dit opwarmt begin je te bibberen en ga je wél kou ervaren. Dit is een proces van je lichaam om je weer op temperatuur te krijgen. 

Eenmaal op de fiets of in de auto terug zal je merken dat je veel relaxter bent dan ervoor. En dat relaxte gevoel maakt het zo verslavend!

De kou laat mij zien dat ik in staat ben om comfortabel te zijn in het ongemak. Hoe heftig en hoe koud het ook is, ik kan er enorm van genieten om die Inner Bitch weer de baas te zijn. Ik ervaar minder stress, meer zelfvertrouwen én… Ik ben al drie jaar niet meer verkouden geweest.

 

4. Hitte

Naast extreme kou, zoek ik het ook in de extreme hitte. En dat doe ik regelmatig middels zweethutceremonie: een inheems reinigingsritueel van de Lakota-Indianen. Tijdens een zweethutceremonie word je op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau gereinigd. 

Het is een lage ronde hut die wordt bedekt met wollen dekens. De ceremonie is opgebouwd in vier rondes waarbij iedere ronde hete stenen naar binnen worden gebracht die tijdens de rondes worden overgoten met water. In de hut is het krap, donker en snikheet: een mooie uitdaging voor iemand zoals ik, die last heeft van claustrofobie. Doordat het extreem ongemakkelijk is, kán je alleen maar naar binnenkeren. En als je de strijd tegen de hitte omzet in overgave, kan je tot bijzondere inzichten komen. De zweethut reinigt je ziel en brengt je terug naar je oerstaat. 

Waar je moeite hebt met je kwetsbaar op te stellen, gaat dat in de zweethut bijna automatisch. Het is extreem ongemakkelijk én toch voelt het heel veilig. 

De dagen na een zweethut heb ik vaak het gevoel dat ik op een roze wolk leef. Ik voel me fysiek en emotioneel gereinigd. Daarnaast brengen zweethutten prachtige mensen bij elkaar die het heerlijk vinden om een dag in de natuur te spenderen. 

Wil je een keer mee naar een zweethutceremonie? Dan ben je van harte welkom! Stuur me gerust een e-mail.

 

5. Ben Lucas

Mijn Engelse vriend Ben Lucas ben ik tegen het lijf gelopen tijdens mijn twee maanden verblijf in Portugal, waar ik iedere week meedeed aan één van zijn Qi Gong lessen. Ik heb nog nooit iemand gezien die zo gegrond is als hij. Van alle mensen die ik ken, is hij het dichtst bij Verlichting: de consistentie in zijn practice, die manier waarop hij met innerlijk werk bezig en de manier waarop hij praat is aanstekelijk. Met hem moést ik samenwerken!

En dus heb ik gevraagd of hij me wilde coachen. Gedurende 4 maanden zijn we aan de slag gegaan met mijn dagelijkse bezigheden en mijn Donkere kant. Hij gaf me toestemming om die Viking in mij naar boven te halen en daar ben ik hem enorm dankbaar voor.

Met de hulp van Ben heb ik meer structuur in mijn leven. Ik ben consistenter geworden in mijn ochtendroutine, ik ben nog minder technologie gaan gebruiken en ik ben veel harder gegaan met mijn ontwikkeling. Iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden zonder de hulp van Ben. 

We leven in wereld met veel coaches, maar er zijn er maar weinig die écht doen wat ze zeggen. Ben is iemand die dat wél doet. Hij is voor mij een inspiratiebron en iemand die me stimuleert om de Viking in mij naar boven te halen. Ik ben van nature lui en heb iemand nodig die me uit mijn comfort zone pusht. Ben doet dat. En die gezonde druk heb ik nodig.